Odata ce au aflat ca sunt insarcinate, femeile se intreaba ce se va intampla timp de noua luni cu parul lor. Oare substantele chimice din vopseaua de par pot avea efecte nocive asupra fatului? Desi majoritatea medicilor recomanda prudenta in utilizarea vopselelor de par in aceasta perioada, nu exista dovezi stiintifice ca acestea ar putea fi daunatoare fatului.

Coloratul parului in timpul sarcinii implica riscuri pentru bebelus?

Pentru o marja de siguranta, medicii sugereaza ca femeia insarcinata sa astepte macar trecerea primului trimestru de sarcina pana sa isi vopseasca din nou parul, avand in vedere ca majoritatea vopselelor contin coloranti chimici. Dupa aceasta perioada, ramane la aprecierea fiecarei viitoare mamici ce va face mai departe cu parul ei.

Primele 12 saptamani reprezinta o perioada de dezvoltare majora pentru copil. Se formeaza organele, muschii si corzile vocale, iar paturile unghiilor si foliculii de par incep sa se dezvolte. Chiar daca nu absorbi o mare parte din substantele chimice din vopselele de par (de fapt, nu exista dovezi solide ca aceste substante chimice sunt intr-adevar nocive pentru bebelus), de ce sa risti?

Un studiu din 1998 demonstreaza ca exista un risc usor crescut, de 3%, ca bebelusul sa se nasca cu un defect cardiac daca mama a folosit vopsea de par in timpul sarcinii. Rezultatele studiului nu au fost concludente, din moment ce problema medicala era in corelatie si cu alti factori, precum expunerea la pesticide, chimicale din produsele de curatenie sau medicamente.

ALEGE PRODUSELE DIN PLANTE

Formulele chimice ale vopselei pentru par s-au imbunatatit foarte mult in ultima vreme. Procesele chimice dauneaza cat mai putin si mirosul nu mai este la fel de patrunzator.

Daca ai rezerve in ceea ce priveste utilizarea produselor traditionale, poti opta pentru produsele pe baza de plante, henna sau pentru vopseaua tip sampon,  care nu contine amoniac si al carei efect este inlaturat dupa cateva spalari.

VOPSEA DE PAR DE LA MAMA NATURA

Daca nu stiai, afla ca poti sa iti prepari singura o vopsea de par sigura si eficienta.

  • Pentru suvite rosii sau pentru a-ti accentua nuanta roscata a parului foloseste urmatoarea reteta: o jumatate de ceasca de sfecla de zahar combinata cu jumatate de ceasca de suc de morcovi. Amesteca-le si aplica-le pe parul umed, lasandu-le sa actioneze aproximativ o ora inainte de clatire. ATENTIE! Daca in aer liber ca vopseaua sa isi faca efectul, in bataia directa a razelor de soare, efectele vor fi dramatice.
  • Pentru un efect deosebit asupra parului blond, amesteca o ceasca de suc de lamaie cu 3 cesti de ceai de musetel preparat, racit si strecurat. Toarna amestecul direct pe parul umed si lasa-l sa actioneze timp de o ora. Acelasi sfat legat de expunerea la lumina soarelui este valabil si pentru parul blond, efectul vizual fiind mult accentuat.
  • Nici brunetele nu au fost uitate. Daca faci parte din aceasta categorie, trebuie sa stii ca esenta de cafea sau ceai negru poate face minuni pentru culoarea parului. Astfel, dupa ce iti speli parul, tot ce ai de facut este sa torni esenta de cafea (sau ceai) de 15 ori prin par, refolosind acelasi lichid. La final, lasa ultima apa sa actioneze 15 minute si apoi clateste parul bine.

Asigura ventilarea camerei si acoperirea pielii

Asigura-te ca stai intr-o zona bine ventilata. Deschide larg ferestrele, astfel incat sa respiri aer curat (pe cat posibil), nu gaze toxice. Poarta intotdeauna manusi daca aplici produsul pe propriul par si poarta o camasa cu maneci lungi pentru o acoperire mai buna. Urmeaza instructiunile producatorului si asigura-te ca speli temeinic parul atunci când ai terminat operatiunea.

Testeaza, mai intai, pe un fir de par

Modificarile hormonale pot face ca parul tau sa reactioneze diferit, astfel incat sa nu obtii ceea ce te astepti – chiar si de la vopseaua pe care o folosesti in mod obinuit. Inainte de a-ti vopsi intregul par, fa un test, asa incat sa nu te trezesti, la final, cu o nunanta de roz (desigur, cu exceptia cazului in care acesta este culoarea pentru care o doresti).

Folosirea vopselei de par in timpul perioadei de alaptare

Informatii despre folosirea tratamentelor de par în timpul perioadei de alaptare sunt limitate. Cu toate acestea, se stie ca foarte putine dintre substantele chimice utilizate în vopselele de par intra efectiv in fluxul sanguin. Acest lucru face foarte putin probabil ca o cantitate semnificativa sa fie transferata in laptele matern. În trecut, multe femei au folosit tratamente de par in timp ce alaptau fara rezultate negative.

Lucrezi ca hair stylist si esti insarcinata?

Pentru hair stylisti, riscurile in timpul sarcinii provin din durata expunerii la substantele chimice, riscuri la care contribuie numarul de ore lucrate, precum si conditiile de munca. Potrivit unui studiu, exista un risc mai mare pentru avortul spontan la femeile care aplica un numar mare de coloranti pentru par, care lucreaza mai mult de 40 de ore pe saptamana si / sau activeaza in saloane care ofera servicii de manichiura.

Conditiile de munca adecvate, cum ar fi purtarea manusilor de protectie, servirea mesei de pranz sau a bauturilor in afara zonei de lucru si ventilarea acestei zone sunt, de asemenea, importante pentru a limita expunerea la substantele chimice de tratare a parului.

Una peste alta, ca sa te asiguri ca iei cea mai buna decizie pentru tine si bebelusul tau, vorbeste cu medicul care iti supravegheaza sarcina. El este cel mai in masura sa iti dea un sfat bun.