Ce vei citi in aceste randuri este o povestire scurta. O povestire scrisa de mine, despre mine. Poate ca, pe undeva te vei regasi si tu…

Era o zi obisnuita de munca, la salon. Pe scaun, statea unul dintre clientii mei vechi care imi solicita serviciile de ani buni. Intotdeauna port conversatii cu clientii mei, daca acestia sunt dispusi sa discute. Doar nu putem intra cu picioarele in sufletul unui om, nu-i asa? De fapt, chiar ii las pe ei sa inceapa.

Auzi, fiul meu de trei ani a inceput de câteva zile sa ma tunda. Ia diferite jucarii de-ale lui si mi le trece prin cap, iar eu trebuie sa stau aproape nemiscat. Ba chiar se preface ca imi da o bomboana pentru ca am stat cuminte.”

Inseamna ca, in curand, o sa te pierd de client”, am glumit eu.   ”Acum, sincer, ar fi culmea sa urmeze meseria asta. Am alte planuri cu el, dupa ce mai creste”.

Asta a fost toata conversatia din acea zi. M-a sunat dupa cateva zile sa isi ceara scuze. Nu intelegeam de ce. Avea  impresia ca m-a jignit spunand ca nu l-ar lasa pe copilul lui sa practice o meserie ca a mea. Am inchis telefonul asigurandu-l ca nu este nicio problema. De ce? M-am întrebat. Cum de nici nu mi-a trecut atunci prin cap ca ar putea fi o jignire?

Raspunsul mi l-am dat singur:

PENTRU CA IMI PLACE CU ADEVARAT CEEA CE FAC. PENTRU CA SUNT NASCUT SA TIN FOARFECA IN MANA. Iar atunci cand dezvolti o pasiune pentru o meserie cinstita, nimeni nu te poate jigni.

Iar enumerarea ar putea continua. Acum e timpul sa nu mai povestesc nimic. Acesta este momentul in care trebuie sa realizezi ca ai putea fi tu in locul meu, simtindu-te la fel de fericit cu alegerea ta. Este momentul cand ai putea si tu sa simti ca ai aceeasi libertate de a alege, in orice moment, ceea ce vrei sa faci, in calitate de profesionist. Ai putea face echipa cu altii la fel de talentati ca tine. Ai putea avea propriul beauty center. Ai putea sa te duci la… job?! Fara sa ai impresia ca mergi sa cari in spate niste pietre de moara, ci ca sa te intalnesti cu cei alaturi de care ai petrecut aseara in club. Ai putea sa mergi la evenimente unde participa toata crema modei si unde, in culise, iti dai frau liber imaginatiei si faci ceva original. Suna distractiv? Este si multa munca, intr-adevar, doar ca e ceva mai relaxanta.

ITI VEI EXPLORA CREATIVITATEA! Vei intalni clienti de vis, deschisi la ideile tale inovatoare. Iti vei explora creaitivitatea in moduri la care nici nu te-ai gandit vreodata. Vei avea libertatea de a dezvolta tehnici noi de hairdressing, in functie de ceea ce se potriveste mai bine fiecarui client in parte. Vei avea posibilitatea de a revolutiona lumea hairdressing-ului!

TE VEI CONECTEA CU OAMENII! Vei cunoaste oameni noi, vei purta noi conversatii, vei face noi conexiuni, ceea ce te va ajuta sa te simti o persoana mai implinita. Vei putea sa iti ajuti clientii nu doar in ceea ce priveste felul in care arata, ci si felul in care se simt. Ii vei ajuta sa dobandeasca mai multa incredere in ei, sa se simta ascultati si intelesi. Vei avea oportunitatea sa iti faci noi prieteni.

VEI AVEA UN PROGRAM FLEXIBIL Spre deosebire de alte meserii, hairdressing-ul iti permite sa ai un program flexibil. Poti lucra ca liber profesionist, din confortul casei tale. Sau vei putea lucra la domiciliul clientului, chiar daca vei dori doar sa castigi niste bani in plus, pe langa salariu.

ITI VEI INDEPLINI VISELE Vei creste, vei experimenta mereu noi tehnici de hair styling sau noi culori si te vei juca cu parul prietenilor tai, de aceasta data intr-un mod profesional. Vei fi la curent cu noile stiluri si trenduri si iti vei impinge limitele dincolo de ceea ce ti-ai imaginat. Vei avea o cariera profitabila si o meserie care (te) inspira. Vei putea nu doar sa ii ajuti pe altii sa obtina aspectul dorit, ci si sa iti atingi propriile obiective profesionale, practicand un job pe care il iubesti.   Noi sunt aici pentru a te invata cum sa muncesti si cum sa te distrezi. Pentru a te indruma sa fii un profesionist. Suntem aici sa te invatam cum sa faci bani. Cum sa-i cheltuiesti sunt convins ca stii. Sau vei invata. Sunt multe locuri in care poti sa gasesti tot ceea ce vrei sa stii despre hairdressing. Dar nicaieri nu e ca la noi.


Intotdeauna mi-am imaginat ca sunt un artist, un fel de sculptor, as putea spune. Atunci cand lucram, noi, hairstylistii, ne folosim de maini si avem un puternic simt al sculptatului. Lucram cu forme si cu volum, intocmai ca un artist. Iar ceea ce iese din mainile noastre este o lucrate unica, de fiecare data. O opera de arta. Istoricul Ernst Gombrich afirma: „Nu exista arta, doar artisti. Prin urmare, trebuie sa fii artist pentru a face arta.”

Hairstylistii, la fel ca artistii, pot vedea lumea diferit si se pot exprima prin intermediul lucrarilor pe care le creeaza.

La fel ca orice artist, ne exprimam prin munca noastra.

Meseria de hairstylist poate fi atat originala, cat si estetica (uneori chiar amuzanta) dar sub orice forma s-ar prezenta, va functiona mereu in limitele unei estetice opere de arta.